Доналд Тръмп бе отстранен от бюлетината за първичните президентски избори в щата Мейн, предаде

...
Доналд Тръмп бе отстранен от бюлетината за първичните президентски избори в щата Мейн, предаде
Коментари Харесай

Отстраниха Тръмп от бюлетината за първичните президентски избори в щата Мейн

Доналд Тръмп бе отстранен от бюлетината за първичните президентски избори в щата Мейн, предаде Ройтерс.

Мейн стана вторият щат, въвел възбрана за присъединяване в първичната конкуренция за някогашния президент заради ролята му в нападението против Капитолия на Съединени американски щати на 6 януари 2021 година.

Ръководителката на щатската законодателна власт на Мейн, демократката Шена Белоус, стигна до заключението, че Тръмп, който е основен кандидат за президентската номинация на републиканците, е подбудил бунт, като е разпространил неверни твърдения за изборни измами на изборите през 2020 година, а по-късно е призовал поддръжниците си да се насочат към Капитолия, с цел да попречат на законодателите да удостоверят вота.

" Конституцията на Съединени американски щати не толерира посягане против основите на нашето държавно управление ", написа Белус в решението си.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния съд на щата и Белоус спря осъществяването му, до момента в който съдът се произнесе по въпроса.

Кампанията на Тръмп съобщи, че бързо ще подаде несъгласие против " ужасното " решение. Адвокатите на Тръмп оспорват, че той е взел участие в бунт и настояват, че забележките му към неговите поддръжници в деня на безредиците през 2021 година са били предпазени от правото му на независимост на словото, показва Ройтерс.

Решението беше взето, откакто група някогашни законодатели от щата Мейн обявиха, че Тръмп би трябвало да бъде дисквалифициран въз основа на наредба на Конституцията на Съединени американски щати, която не разрешава човек да заема служба, в случай че е взел участие в " бунт или протест ", откакто преди този момент е положил клетва да служи на Съединени американски щати. В тяхно изказване се споделя, че Белоус " е застанала на страната на демокрацията и на нашата конституция със своето решение ".

Решението се отнася единствено за първичните избори в Мейн през март само че то може да повлияе на изгледите за победа на Тръмп на президентските избори през ноември, разяснява Ройтерс. То евентуално ще усили натиска върху Върховния съд на Съединени американски щати да позволи въпросите по отношение на правото на Тръмп да се кандидатира в народен мащаб според конституционната наредба, известна като Раздел 3 от 14-тата корекция.

Трима от шестимата консервативни съдии във Върховния съд бяха номинирани от Тръмп през първия му мандат, отбелязва Ройтерс.

Правозащитни групи и някои гласоподаватели, настроени против Тръмп, оспорват кандидатурата му в няколко щата по силата на Раздел 3 от 14-тата корекция, която е призната след Гражданската война в Съединени американски щати, с цел да се попречи на някогашните бунтовници да служат в държавното управление.

За разлика от процедурата в други щати, Белоус, която дава отговор за надзора на изборите в Мейн, трябваше да вземе в началото решение за дисквалификация на Тръмп, преди въпросът да може да бъде прегледан от съда.
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР